Зареждам страницата

Истината за Розето

Най-напред – що е розе и има ли то почва у нас? Розето е сериозна работа – Сериозно розово.

За последните 10 години консумацията на вина тип „розе“ във винарска страна като Франция се е утроила. Това е необичаен ръст на продажбите на определен тип вино. За 2013 г. близо една трета от вината, произведени във Франция, са били розе. Франция е родината на розето. Но днес то е завладяло света. Розе се прави по цял свят, променят се стилове, вкусове.

И не е чудно защо – ако търсите освежаваща напитка, подходяща за всякакви поводи, една по-лека и приветлива алтернатива на червеното вино, няма как да не се спрете на розето.

По традиция доста често ценителите на виното се отнасят с пренебрежение към розето. Който е познавач на червени вина, рядко посяга към розе. По света пък има цяла категория ценители, които твърдо се придържат към бялото вино. И розето изглежда сякаш е по средата като изоставено. Но търсенето расте неудържимо.

В България всяка година излизат нови и нови розета от всички винарни, малки и големи.

 Какво представлява розето

Наивно мнозина смятат, че розето е смес от бяло и червено. Вино розе се прави от червени сортове грозде, но технологията, която в общи линии е като за бяло вино не дава възможност сокътмъстта да се оцвети достатъчно. Има различни червени сортове, като някои от тях оцветяват сока с различна интензивност. От такива сортове може да се прави и бяло вино – гроздето след като се смачка/пресова, отделя бял неоцветен сок. Ако сокът престои с гроздето, ще се оцвети, от ципата ще се отделят багрила и танини. С тази техника от всякакъв сорт червено грозде, дори със силно багрилно вещество в зърното, може да се направи вино розе.

Видове вино Розе

Сравнение на цветове на розета от различни сортове.

Как се прави вино Розе

Сокът престоява с гроздето според вида му 1-2-3 часа или повече в зависимост какъв стил искаме да постигнем. Срокът е много разтеглив, зависи от сорта грозде, от температурата на мацерация между 8-10 и 25-28 градуса и други технологични тънкости. Мацерация е, когато гроздето преди пресоване престоява заедно с ципите. Колкото по-интензивно се пресова и колкото по-продължително е настойването/мацерацията, толкова по-тъмен е цветът на виното, а чрез избистряне му се придава кристален блясък. Цветът на съвременните розета, както показва и наименованието им, е розов, вариращ от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета, до интензивен, тъмен, близък до светлочервения цвят.

При производството на червено вино, мацерацията обикновено се случва по време на ферментацията. При Розето, сокът се отделя от ципата преди да потъмнее твърде много. При по-светлите сортове, като гренаш, може да отнеме 24 часа. За тъмночервени винени сортове, като мурведър, мерло, каберне и др. процесът понякога трае само няколко часа. ‘Vin Gris’, в превод „Сиво вино” е метод, при който се използва червено грозде, за да се направи почти бяло вино. Този метод използва изключително кратко време за мацерация. Този начин на винопроизводство на Розе е известен за по-светлочервени винени сортове, такива като Пино Ноар в Съединените Щати и Германия или Сензо във Франция. „Всичко е въпрос на време.“

Има различни видове преси за грозде, чрез които се отделя сокът. В зависимост от това каква интензивност на цвета искаме да постигне, се определя времетраенето на контакта на сока с ципите на плода.

Червеното вино обичайно ферментира заедно със зърната на гроздето, а при розето, виното се прави от червено грозде и сокът се отделя бързо, както при бяло вино преди още да се е оцветил достатъчно и след това ферментира.

Има една често използвана техника за качествени червени вина, при която част от сока се отделя веднага и се получава по-концентрирано червено вино. А така отделеният сок се използва за производство на розе. Затова има различни видове розета – бледи, едва оцветени, бледо розови, наситено розови и в другата крайност са тъмни розета. Нюансите на цвета са много важни за ценителите на розето. Цветът може да варира от т. нар. корал – по-скоро кремав, отколкото розов, или цвят на сьомга, до ягодово и вишнево розов. Така нюансите на цвета са се превърнали в една от най-важните характеристики на вината тип розе. Така че, цветовете варират от така наречения луков цвят или "сьомга" до ягодов. От там идват различните наименования на това вино – при нас Розе, в Испания – Росадо, в Америка – blush/блъш – румено вино и т.н. Всичко зависи от сорта грозде, от времето на престой на сока със зърната, технология и температура. Розетата имат по-малко танини от червеното вино.

Освен особеностите на цвета има различен стил розета като вкус. На единия полюс са австрийски розета от местен полудив сорт с високи естествени киселини, които си имат ревностни ценители. На другия полюс са полусухи и полусладки розета, каквито има по цял свят.

Подобно на белите вина има съвсем леки ефирни розета, има и наситени с богат плодов вкус. Въпрос на избор и опитване. Почти всички розета, повече или по-малко имат в аромата и вкуса нюанси на ягоди. Но има и изключения. Често срещаните описания на Розето – от светло към тъмно са: мента, грейпфрут, ягода, вишна, френско грозде, череша, ягодов сос, малина, дива ягода, касис, червен портокал и др.

Но какъвто и да е стилът на розовото вино, то има едно основно предназначение - да освежава и да не се натрапва и все повече да се влюбвате в него. Затова е и така лесно да се комбинира с почти всяка храна и е предпочитано, когато ще хапвате морски дарове, паста, риба или свинско филе. Изключително подходящо за почти всякакъв вид ястия, розетата си пасват идеално както с агнешко, пилешкото, патешкото, пуешкото, та дори и с пикантната, ориенталска или вегетарианска храна.

В България консумацията на розе расте бързо, макар да няма точни данни. Тук розето запълва липсата на леки червени вина, подобни на пино ноар.

Какви сортове се използват, за да се направи Розе?

Гренаш, сензо, темпранийо, пино Ноар, каберне совиньон, мерло, малбек, каберне фран, почти всяко червено грозде за вино може се използва, за да се направи Розе. Откакто тази категория вино стана доста популярна, има много повече възможности от когато и да било до сега, от които да се избира.

Няма спор, че розето е едно от най-обичаните и предпочитани вина. Така например, ако ви предстои прохладна вечер в градината, на морския бряг или дори под звездното небе, където ще бъдете с любим човек, а и през зимните месеци пред камината, то заложете на розето.

Важно е да запомните, че розето се произвежда изцяло от червени сортове, т.е. то не е смес между бяло и червено вино. Розето е слабо таниново вино, чийто вкус често напомня това на бялото вино, но с тази разлика, че плътността му го доближава повече към червеното.

Но какъвто и да е стилът на розовото вино, то има едно основно предназначение - да освежава и да не се натрапва и все повече да се влюбвате в него.

Коментирай / Задай въпрос